Veilig verkeer
Waar staat de ChristenUnie voor?
Goede wegen en OV-verbindingen zijn noodzakelijk om economische, sociale en culturele
activiteiten te ondernemen. Mobiliteit brengt mensen bij elkaar. Maar de groeiende mobiliteit mag niet ten koste gaan van onze leefomgeving.
Meer dan de helft van de verplaatsingen gebeurt op korte afstand. Daarom krijgt langzaam verkeer in de gemeente voorrang. Dit maakt onze woonomgeving leefbaar, veilig en duurzaam.
De ChristenUnie gaat zich de komende periode verder inzetten voor verduurzaming van de mobiliteit (volledig CO2-neutraal in 2040), voor het vermijden van overbodig verkeer en voor vergroting van het aandeel lopen, fietsen en openbaar vervoer in de totale mobiliteit in de gemeente.
Om deze duurzame mobiliteitstransitie te realiseren wil de ChristenUnie investeren in meer ruimte voor de fiets met een fijnmazig netwerk van doorfietsroutes met een hoge kwaliteit en in een goede afstemming tussen mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling.
- In het gemeentelijke handboek voor de inrichting van de openbare ruimte komen duidelijke eisen voor de toegankelijkheid.
- Uitgangspunt voor het inrichten van de verkeersinfrastructuur is het Duurzaam Veiligprincipe: wegen zo inrichten dat voor weggebruikers de maximum snelheid al duidelijk blijkt uit de weginrichting en zij hun snelheid hieraan aanpassen.
- De maximum snelheid binnen de bebouwde kom wordt 30 kilometer. Waar het op korte termijn niet mogelijk is om de weginrichting aan te passen aan de lagere maximum snelheid, kiezen we voor tijdelijke snelheids-beperkende maatregelen.
- De gemeente zorgt voor veilige loop- en fietsroutes naar de scholen en richt de omgeving van scholen veilig in.