Voet- en wandelpaden
Goede wegen, paden en OV-verbindingen zijn noodzakelijk om economische, sociale en culturele activiteiten te ondernemen. Mobiliteit brengt mensen bij elkaar. Maar de groeiende mobiliteit mag niet ten koste gaan van onze leefomgeving. Meer dan de helft van de verplaatsingen gebeurt op korte afstand. Daarom krijgt langzaam verkeer in de gemeente voorrang. Dit maakt onze woonomgeving leefbaar, veilig en duurzaam. De ChristenUnie gaat zich de komende periode verder inzetten voor verduurzaming van de mobiliteit, voor het vermijden van overbodig verkeer en voor vergroting van het aandeel lopen, fietsen en openbaar vervoer in de totale mobiliteit in de gemeente.
- Om deze duurzame mobiliteitstransitie te realiseren wil de ChristenUnie investeren in sociaal veilige wandelroutes, in meer ruimte voor de fiets met een fijnmazig netwerk van doorfietsroutes met een hoge kwaliteit en in een goede afstemming tussen mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling.
- Barrières voor voetgangers moeten verdwijnen, te beginnen bij basisscholen, winkelcentra, zorgvoorzieningen en andere belangrijke ontmoetingsplekken en de looproutes daar naar toe.
- Verhoogd liggende trottoirs moeten op elke hoek en andere essentiële plekken voorzien zijn van op- en afritbanden voor rolstoelen, rollators en kinderwagens.
- Het wettelijke verbod om geheel of gedeeltelijk auto’s op trottoirs te parkeren wordt actief door de politie gehandhaafd om daarmee de toegankelijkheid van de trottoirs te bevorderen.
- Voetpaden moeten volledig gebruikt kunnen worden dus obstakels worden weggehaald en overhangend groen of heggen teruggebracht tot de erfgrens.
- Wandelpaden van en naar openbare voorzieningen willen wij voorzien van
voldoende bankjes, zodat ook mensen die minder goed ter been zijn, geregeld kunnen rusten of elkaar ontmoeten. - De gemeente zorgt voor veilige loop- en fietsroutes naar de scholen en richt de omgeving van scholen veilig in.